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SUBJECT:
HOCKEY CANADA OFFICIATING STANDARDS AT INTER-BRANCH PLAYOFFS AND NATIONAL CHAMPIONSHIPS

In order to clarify and simplify some of the expectations of Hockey Canada in regards to officiating issues in Inter-Branch playoffs and at National Championships, it is expected that all teams involved in national championship play downs understand that the Hockey Canada Rulebook will be used for all Inter-Branch playoffs and National Championships.  

During the course of a game, an official must use judgment in determining many infractions.  However, there are numerous areas of the Rulebook which call for certain actions or rules to be followed that are not necessarily judgment calls, or critical to the playing of the game, but nonetheless are important to ensure a game is played in a “fair” and “safe” manner.  By teams observing strict adherence to these “fringe” rules, the officials and teams can focus on the “playing of the game” rather than fringe issues that make up the Rulebook.

To that end, teams will be asked to abide by the following Hockey Canada rules, with the onus on the coaches to enforce these areas with their team, and that by abiding by these rules, the officials assigned to these games, will not have to penalize such infractions.  However, should a team fail to abide by these rules, officials are required to assess the appropriate penalties as outlined in the Rulebook.  This information is not new, and  must be enforced at the Branch level throughout the season as well. These standards should be re-emphasized as playoffs approach.

The issues are:

1.
Wearing of CSA approved helmets with chin straps securely fastened – as per rule below.  This includes adherence during pre-game warm-ups.   Hockey Canada directive indicates the maximum is 1” of distance between the strap and the chin when the helmet is worn properly.

Rule 24.
Protective Equipment

(b)
While on the ice, including pre-game warm-ups, all players, including goaltenders, shall wear a CSA approved hockey helmet, to which a CSA approved facial protector must be securely attached and not altered in any way. Any alteration to a CSA approved helmet or facial protector automatically destroys the certification.  The chin straps of the helmet shall be securely fastened under the chin. The straps of the facial protector, when designed to allow such straps, shall also be securely fastened to the hockey helmet.

Note also that “cats eye” goalie masks are not CSA approved masks, and are therefore ineligible to be used at any Hockey Canada National Championship.

2.
Removal of helmets to fight – as per rule below

Rule 24.
Protective Equipment

(c)
If a player deliberately removes his helmet to fight or to challenge an opponent to fight he will be assessed a Gross Misconduct penalty.

3.
Proper wearing of Visors – as per rule below

Rule 24.
Protective Equipment

(d) Where a player wears a helmet and/or facial protector in an offset position during play, play shall be stopped immediately and a Misconduct penalty will be assessed to the player.

The proper wearing of a visor: The visor shall extend down to cover the eyes and the lower edge of the nose in frontal and lateral projections.

4.
Players not returning to players bench when fight occurs – as per rule below

Rule 59.
Fighting and Roughing

a) A Major penalty and a Game Misconduct penalty shall be assessed any player who fights.

(5) When a fight occurs, all other players except the goaltender shall immediately retire to the front of their respective benches or to a neutral zone (should the fight occur in front of a players’ bench) designated by the Referee and remain there until the Referee calls them back to resume play. The goaltenders must stay in their goal creases or proceed to a neutral zone designated by the Referee. Any player(s) refusing to do so after being instructed by the Referee shall be assessed a Misconduct penalty, plus any other penalty she (they) may incur.

5.
After whistle infractions

Officials will be encouraged to assess a DIFFERENTIAL in penalties - i.e. extra "2" minutes to the player who either starts the problem or enters into the fray to cause the problem after the whistle has been blown to stop play.

6.
Protection of the Goaltender – as per rule below

Rule 66.  
 Interference/Protection of the Goaltender

(b)
A Minor penalty for interference with the goaltender shall be imposed on a player who, by means of his stick or his body, interferes with or impedes the movements of the goaltender by actual physical contact. The penalty should be announced as “Interference with the goaltender”.


Note: A goaltender is not “fair game” just because he is outside the goal crease. A penalty for interference (Minor or, at the discretion of the Referee, a Major penalty and a Game Misconduct penalty) or charging (Minor or, at the discretion of the Referee, Major penalty and a Game Misconduct penalty) shall be called where an opposing player makes unnecessary contact with the goaltender. Likewise, Referees should be alert to penalize goaltenders for tripping, slashing, or spearing in the vicinity of the goal.


A Minor penalty shall be assessed to an attacking player, who while his team has possession of the puck, is interfered with by a defending player, but fails to attempt to avoid making contact with the goaltender. In addition, if a goal is scored it shall be disallowed.


A Minor penalty shall be imposed on an attacking player, not in possession of the puck, who is tripped or caused to fall and fails to attempt to avoid contact with the goaltender whether he is in or out of his crease.


A Minor penalty shall be imposed on any attacking player, who makes deliberate contact with a goaltender whether in or out of the goal crease. At the discretion of the Referee a Major penalty and a Game Misconduct penalty may be imposed under Rule 52 (b) - Charging or Rule 54 (c) - Cross-checking. 

Officials will be encouraged to assess a DIFFERENTIAL in penalties in the above situations to ensure the goaltender is protected, where possible.

7.
Start of Period Procedure – as per rule below

Rule 81.
Start of Game and Periods

(d)
At the beginning of each period, only the players taking part in the actual face-off shall be allowed on the ice. All other players not taking part in the face-off shall go directly to their benches. For an infraction of this rule, a Bench Minor penalty for delay of game shall be assessed the offending team.

This applies to the start of the second and third periods, and overtime.  Hockey Canada permits all players to skate prior to the start of the game.

8.
End of Period Procedure – as per rule below

Rule 81.
Start of Game and Periods

(e) At the end of each period, all players must remain on their respective players’ or penalty bench until directed off by the Referee. The Visiting Team shall leave the ice first, unless otherwise directed by the Referee. Failure to comply shall result in a Bench Minor penalty. Any unusual circumstances shall be reported to the President.

9.
  Zippered / Torn Pants

Please note that pants with zippers on the inseam are designed to be worn with 

           Zippers properly closed. Players who come onto the ice with zippers undone 

           should immediately sent off the ice, are not to return until they can comply with 

           this directive.  Players with ripped pants which expose equipment should also be   

           sent off the ice and are not able to return until corrected.(Bulletin 03/40)
Note that some Championships may have other rules that apply specifically to that particular championship (e.g. Royal Bank Cup – no crossing of center line in warm-ups) and these will be addressed specifically at pre-tournament meetings.


Intermission lengths are to be determined by the Host Committee, in conjunction with the Host Branch.

Please also review the attached copy of the “Rules Emphasis” (Information Bulletin i0605 dated July 28, 2005) for the current year. 

Any questions or concerns on the above should be addressed to your Branch Referee-in-Chief or the tournament Referee-in-Chief as appropriate, or to Todd Anderson, Interim Manager, Officiating, Hockey Canada.  Todd can be reached at (403) 777 – 4587 or via email at tanderson@hockeycanada.ca.

Yours truly,

Ken Corbett
Chair, Officiating Policy Committee / Hockey Canada Vice Chair at Large









